Thema Koningsdag Maastricht 2020

Leef Maastricht!

Maandag 27 april 2020. Koningsdag. Als de zon die dag opkomt, hebben wij er in Maastricht al een weekend aan feest en voorpret op zitten, toewerkend naar het grootste en mooiste event van dat jaar: het bezoek van de koninklijke familie. Een bijzondere Koningsdag als sluitstuk van een periode waarin we samen met iedereen in stad en regio maandenlang naar het evenement hebben toegeleefd. En waarover we Nederland tussentijds op allerlei manieren hebben verteld. Samen maken we van Koningsdag en de aanloop ernaartoe een feest voor iedereen. Zoals wij dat kunnen, wij Limburgers die weten hoe je het goede leven kunt vieren. Met Maastricht als het hart van saamhorigheid en gastvrijheid, van verbondenheid, schoonheid en warmte. De trotse stad die je omarmt, die je uitnodigt om samen te genieten, nieuwsgierig te zijn naar elkaar, naar wat ons verbindt en hoe ons dat samen sterker maakt. Waar traditie en innovatie elkaar treffen, in het straatbeeld en in het leven van de mensen. In het bourgondische leven, het verenigingsleven, het culturele leven, het studentenleven en in al die andere levens, die opgeteld onze Limburgse hoofdstad Maastricht haar hele eigen karakter geven.

Daarom wordt ons thema voor Koningsdag 2020: Leef Maastricht!
(Hetgeen niet toevallig in het dialect ook nog eens ‘lief Maastricht’ betekent).

Leef Maastricht! gaat over saamhorigheid en verbondenheid, over de kunst van het genieten van grote en kleine dingen en de waardering voor stijl en diversiteit. Het zijn waarden die je in onze regio intenser ervaart dan waar ook. Dat heeft alles te maken met onze unieke ligging, aan de rand van Nederland en in het hart van Europa. Ooit het strijdtoneel van internationale veldslagen (lees het elfde couplet van het Wilhelmus er maar eens op na), maar nu toch vooral een regio van gewone mensen die stuk voor stuk bijzonder zijn. Mensen die gewend zijn om te denken en doen zonder grenzen. Maastricht is niet voor niets de plek waar het verdrag werd getekend dat de geboorte inluidde van de Europese Unie en de Euro. En waar de meest internationale universiteit van Nederland z’n thuis heeft.

Het gevoel van gezamenlijkheid over grenzen van landen en culturen heen, als een lint van tradities en vernieuwing, van goede smaak en de ‘Mestreechter geis’, dat gevoel willen we tijdens Koningsdag overbrengen. Op de koninklijke familie, de duizenden mensen langs de route, alle feestvierders in de stad en op de miljoenen Nederlanders die het via de televisie en internet met ons meevieren. Leve de Koning en Leef Maastricht!